Borssele Alpha en Beta Project

In 2018 gaat het Borssele Alpha en Beta project van TenneT van start onder leiding van VBMS en NKT Cables. Tijdens dit project worden er exportkabels geïnstalleerd. De kabels verbinden de offshore windmolenparken Borssele 1 en 2 (Alpha) met het onshore hoogspanningsnet van TenneT in Nederland. Ook worden exportkabels geïnstalleerd die offshore windmolenparken 3 en 4 (Beta) verbinden met het onshore hoogspanningsnet in Nederland.

 

 

De kabels leggen een afstand van circa 61 kilometer af en gaan door de bodem van de Westerschelde. Zoals te zien is in bovenstaande afbeelding (bron: TenneT). Dit project heeft een direct verband met de ontwikkeling van duurzame energieopwekking als gevolg van de verandering van het klimaat en een toenemende energieconsumptie. Naar verwachting wordt het project in 2020 afgerond.    

 

Site visit Borssele

Sandra Eijzenga had met het VBMS projectteam een site visit. Een mooier moment in februari kon het niet zijn want het was de eerste zonnige dag van 2017. Ook wel technisch weer genoemd. Samen met het team werd de toekomstige werkplek bezocht en een wandeling gemaakt op het punt waar de kabels straks aan land komen.

Straks worden er sleuven gegraven en komen er machines te staan om de kabels aan land te trekken. Vervolgens moeten de kabels door de dijk heen worden getrokken naar een verdeelstation, om uiteindelijk aangesloten te worden op het elektriciteitsnet.

De voorbereidingen zijn in volle gang om in 2018 aan de slag te gaan. Meer weten over dit project?

Artikel informatie

Leestijd

2 minuten

Onderwerp

Meer artikelen

Goed artikel? Wellicht zijn de volgende artikelen ook interessant voor u.