Ditiosi aan het woord: Stefan de Klepper

Hoe is het om bij/voor Ditio te werken? Dat vragen we graag aan onze medewerkers zelf. Dit keer is het de beurt aan Stefan de Klepper. Stefan werkt sinds begin 2022 bij Ditio in de rol van Project Planner. Hij vertelt alles over zijn functie, de projecten waaraan hij werkt en zijn ambities. Lees je mee?

Stefan, kun je jezelf eens kort voorstellen?

Jazeker, mijn naam is Stefan de klepper, 34 jaar oud en woon in Delft samen met mijn vrouw en 2 zoons. Ik heb een technische achtergrond, onder meer door mijn studie Bouwkunde. Naast mijn werk doe ik aan squash, hardlopen en natuurlijk veel leuke dingen doen met het gezin. Als het lekker weer is, pak ik graag de motor om een stukje te rijden.

Hoe ben je bij Ditio terecht gekomen?

Voor Ditio heb ik 5 jaar via een bureau gewerkt bij diverse bedrijven. Bij de laatste ben ik ook in vaste dienst getreden, maar uiteindelijk was dit toch niet wat ik zocht. Ik kende Rick via een opdracht dus heb hem op een gegeven moment benaderd om eens te praten over de mogelijkheden via Ditio. Dit was een goed gesprek en in januari 2022 ben ik bij Ditio in dienst getreden.

Welke rol vervul je bij Ditio?

Officieel ben ik ‘Medior Project Planner’. In deze functie ben ik verantwoordelijk voor een goede planning van 1 of meerdere projecten van een opdrachtgever. Denk aan het maken van planningen, maar ook het analyseren van de planningsrisico’s en het afstemmen van alle processen die zich binnen een project afspelen. Ook houd ik de actuele voortgang van een project in de gaten ten opzichte van de planning en stuur ik bij indien nodig. Uiteraard gaat dit in samenspraak met de Project Manager.

Op wat voor opdracht zit je nu?

Bij Ditio ben ik begonnen als Project Planner bij een familiebedrijf dat zich specialiseert in zware en bijzondere transporten met speciaal hiervoor ontworpen schepen. Mijn huidige opdracht is die van Constructie Planner/Scheduler bij, je verwacht het niet, één van mijn oude werkgevers! Het toeval wilde dat ik beschikbaar kwam en dat ze mijn hulp goed konden gebruiken om de rust en structuur weer terug te brengen na een aantal personele wisselingen.   

Wat doe je daar precies?

Op dit moment heb ik zo’n 15 tot 20 projecten lopen. Dit varieert van micro tot large projecten met alle disciplines: civiel, mechanisch, elektrisch & instrumentatie etc. Een microproject (tot € 400K) kan een week tot 2 maanden duren. Een small project (tussen de € 400K en € 2M) tot ongeveer een jaar en een large (tussen € 1M en € 35M) vanaf een jaar en langer.

Dat is flink wat, hoe ga je bij zo’n project te werk?

Hier zijn duidelijke werkafspraken voor. De afdeling engineering maakt een constructie pakket dat ik vervolgens uitwerk samen met het projectteam. Het projectteam bestaat uit een constructie manager, supervisors en de betrokken contractors ofwel onderaannemers. Vanuit het constructie pakket laten we calculaties maken door de contractors. Vervolgens haal ik hieruit de doorlooptijden en verwerk zoveel mogelijk informatie in de planning. De calculaties controleren we en bij akkoord sturen we dit ondertekend naar de Cost Controller en Project Manager zodat er een PO ofwel inkooporder gemaakt kan worden.

Om het werk goed te kunnen plannen hebben we ook nog een zogenaamde ‘window’ nodig. Hierin kijken we niet alleen naar de periode van de werkzaamheden zelf, maar ook naar de periode ervoor en erna. Wat moet hierin gebeuren? Als er bijvoorbeeld een leiding vervangen gaat worden, zal het product wat in de leiding zit (bijvoorbeeld gas) eerst omgeleid en daarna weer teruggeleid moeten worden. Dit bespreek ik met de afdelingen Operations en Maintanance waarna het schedule ofwel de planning gemaakt compleet gemaakt wordt.

Als alles goed in kaart is gebracht, organiseren we een kick-off meeting met alle betrokken personen. Hier worden de laatste belangrijke afspraken gemaakt. Na deze meeting krijgt het schedule een baseline, dit betekent dat de datums bevroren worden. Als er uitloop is, kunnen werkzaamheden meteen opnieuw ingepland worden. Dit heet in projecttermen ‘compliance’ meten.

Kun je eens een voorbeeld noemen van zo’n project?

Jazeker, er loopt nu bijvoorbeeld een project bij mijn opdrachtgever waarbij het sprinklersysteem van 3 grote gasbollen vervangen moeten worden. Het constructie window valt tijdens de 6-weekse shutdown van de FCCU*. Uitloop van het project is dan ook niet mogelijk omdat dan de shutdown uit gaat lopen.

*Fluid Catalytic Cracking Unit. In deze unit wordt residu verwerkt tot lichtere producten als benzine, kerosine en LPG. Ook wordt in deze unit een hoog-octaan-benzinecomponent geproduceerd voor loodvrije benzine.

Wat maakt werken bij/voor Ditio zo leuk?

Ditio past bij mij omdat dit echt een organisatie is waarbij je kan leren van elkaar, als je ergens niet uitkomt heb je echt het idee dat bij iedereen kan aankloppen. Qua opdrachten is het organiseren, mensen bij elkaar brengen en het plan ook echt uitvoeren enorm uitdagend en daarom onwijs leuk. Dat je echt kan zien wat buiten speelt en dat je vanaf papier iets kan maken.

Wat is het leukste project wat je bij Ditio hebt gedaan?

Ik werk nog niet zo lang bij Ditio, maar ik ben toch al met mijn 2e opdracht bezig. Bij mijn eerste opdrachtgever heb ik enorm veel kunnen leren van de offshore. Heel wat anders dan een raffinaderij. Ik heb een aantal planningen overgenomen waarbij het rapporteren en het afmelden/herplannen van de activiteiten de hoofdtaken waren. Het project ‘Hollandse kust Zuid’ heb ik vanaf het begin mogen plannen. Dit ging om het plaatsen van secundary steel, het staal tussen de funderingspaal en de windmolen, van 106 windmolens. De uitdaging was vooral de mobilisatie in een zeer korte tijd. De doorlooptijden en cyclus van uitvoering waren al grotendeels bepaald vanuit de aanbesteding.

Wat is je leukste moment bij Ditio tot nu toe?

Dat was zeker het zomerfeest van dit jaar in Scheveningen. Een gezellige beachparty waar ik veel Ditiosi zowel op zakelijk als privé vlak beter heb mogen leren kennen.

Hoe zie jij jouw toekomst bij Ditio voor je?

Mijn uiteindelijke doel is om door te groeien naar de rol van Senior Planner. Dit wil ik bereiken door nog veel mooie opdrachten te doen waarbij ik veel kan leren. En natuurlijk veel te sparren met mijn Ditio collega’s!

Wil jij nou net zoals Stefan aan het werk als Project Planner bij mooie bedrijven? Neem dan gerust eens vrijblijvend contact met ons op. We drinken graag een kop koffie met je! Benieuwd naar onze actuele vacatures? Die bekijk je op werkenbij.ditio.nl

Artikel informatie

Leestijd

6 minuten

Onderwerp

Meer artikelen

Goed artikel? Wellicht zijn de volgende artikelen ook interessant voor u.