Zowel de maatschappij als het bedrijfsleven zetten nu grote stappen richting een groene toekomst. De energietransitie krijgt volop aandacht en zet ook Ditio aan het denken; Welk effect heeft de transitie op onze diensten en hoe kunnen wij onze bijdrage leveren aan een schone, gezonde toekomst?
Waterstof is gas wat kan worden gebruikt als energiedrager en 2 tot 3 keer zo efficiënt is in het overbrengen van die energie dan conventionele brandstoffen. Het kan worden opgewerkt op verschillende manieren, variërend van het ‘grijze’ waterstof wat met behulp van aardgas kan worden gemaakt tot het ‘groene’ waterstof dat geproduceerd is met duurzame energie.
Middels twee waterstofcolleges, gehost door Tineke van der Meij van EnergyGarden, doken enkele Ditiosi in de waterstofmarkt. Het eerste college nam ons mee in de techniek achter waterstof, voorbeelden van lopende of geplande projecten en de bijbehorende beleidsomgeving. Een interessante introductie die ons liet nadenken over het verder ontwikkelen van onze (toekomstige) diensten in relatie tot waterstof en de energietransitie.
Deze nieuwe energiewereld kenmerkt zich door projecten met een groot aantal spelers en een hoge mate van complexiteit. Dit door een keten van opeenvolgende technologieën en aaneenschakeling van verschillende projecten. Het succesvol executeren van projecten binnen de energietransitie hangt nauw samen met het optimaal vormgeven van digitale samenwerking. Dit maakt inzetten op planning, document- en informatiemanagement noodzakelijk.
Met die gedachte in het achterhoofd zijn na het eerste waterstofcollege onze Ditiosi in groepen opgesplitst om zich te verdiepen in enkele waterstofprojecten/programma’s. Doel van dit “huiswerk”: Hoe kan Ditio zich nog nadrukkelijker manifesteren als kennisclub binnen de waterstofprojecten? Tijdens het tweede college kreeg iedere groep de kans om de bevindingen onder de enthousiaste begeleiding van Tineke te presenteren. Dit leidde tot een uitdagende dialoog, veel frisse ideeën en de bevestiging dat Ditiosi creatief en kundig zijn!
“Veel vragen en veel betrokkenheid!” – Tineke van der Meij, Energy Garden
