Is het beroep Document Controller toekomstbestendig?

Beroep van de toekomst

Tijdens de Ditio Bright Night van 29 juni 2017 werd de stelling “Het beroep document controller is niet toekomstbestendig” bediscussieert. Ook naar aanleiding van ons artikel “Toekomst van Document Management” kwamen hier reacties op. Graag geven wij onze uitgebreide toelichting in dit artikel, geformuleerd door onze business consultant Bob de Ligt.

 

“Het beroep Document Controller is niet toekomstbestendig”

 

Traditioneel vs vooruitstrevend document management

Tijdens de Ditio Bright Night kwam er een interessante discussie op gang op de stelling: “Het beroep document controller is niet toekomstbestendig”. De traditionele document controllers waren overtuigd dat het zeker nog tientallen jaren kan duren voordat het beroep er niet meer is. Dit werd ondersteund door uitspraken als; gebruikers snappen nieuwe systemen niet, papier is er nog steeds te veel en digitaal reviewen werkt niet. De oppositie durfden te kijken naar nieuwe oplossingen en dachten in mogelijkheden zoals volledig 3D design, data in plaats van doc, one source, global sharing en live engineering.

 

Tijdens de discussie moesten we rekening houden met de verschillende partijen en sectoren waarin eenieder werkzaam is, zo is een engineering partij anders dan een asset owner en zodoende zal de verschuiving op een andere manier plaatsvinden. Maar waar men traditioneel allemaal met hetzelfde document werkt, kan op het gebied van data en informatie meer worden overgedragen en daarna voor elke omgeving en gebruiker anders worden ingezet.

 

Focus op informatiemanagement

De algemene conclusie was dat document control steeds meer zal verdwijnen en de gebruiker zijn informatie zelf aan het proces zal leveren. Alleen kan de ontwikkeling van een volledig digitale oplossing nog lang op zich laten wachten en zal dit niet meteen voor elke organisatie betaalbaar en werkbaar zijn. Dit neemt niet weg dat wij als Ditio en als document controllers ons wel steeds meer richten op informatiemanagement dan op document control en daarmee ons voorbereiden op de toekomst.

Artikel informatie

Leestijd

2 minuten

Onderwerp

Meer artikelen

Goed artikel? Wellicht zijn de volgende artikelen ook interessant voor u.