Wat is Metadata? 

Een van de belangrijkste vereisten van goed document control is het gebruik van Metadata. Metadata kan gezien worden als de informatie over je informatie. Het zijn stukjes informatie die je koppelt aan bestaande data om deze makkelijker te vinden, interpreteren en beheren. Denk bijvoorbeeld aan projectnaam, laatste wijziging of de documentstatus. Hierdoor hoeft een werknemer niet de exacte titel van een document te kennen om deze terug te vinden! 

 

Het gebruiken van Metadata 

Tijdens het generiek zoeken naar documentatie kun je bijvoorbeeld zoeken op basis van klantnaam waarbij je een groot aantal documenten te zien krijgt. Maar als je zoekt op basis van specifieke of unieke eigenschappen zoals apparaat nummer of ontvangstdatum, dan krijg je er maar een paar te zien, of in het beste geval slechts één. Een goed gebruik van metadata is essentieel voor gericht zoeken.  

 

Voorbeelden van Metadata 

Enkele voorbeelden van Metadata zijn onder meer: 

  • Document type: Voortgangsrapporten, inspectieplannen, bouwtekeningen, procedures; 
  • Document naamNet als het documenttype een belangrijke indicator van een document; 
  • Document nummer: Een uniek nummer dat is toegekend aan het document; 
  • Versie: Elke verandering op een document, hoe klein ook, resulteert in een nieuwe versie. Een document laat altijd de laatste wijziging Dit zorgt ervoor dat gebruikers altijd vanuit de laatste versie werken; 
  • Discipline: Denk aan projectmanagement, proces, mechanisch of elektrisch. Zo vind je alle documenten binnen een discipline; 
  • Status: Zegt iets over de fase waarin een document zich op dat moment bevindt. Denk aan final en for review.  

 

Voorbeeld van een Metadata template voor bouwtekeningen.

 

Document controller worden? 

Bij Ditio leiden we junior document controllers op middels onze eigen Document Control training! Binnen deze training komen alle facetten van gedegen Document Control aan bod. Denk hierbij aan review processen, de lifecycle van documenten en het gebruik van Metadata. Interesse? Neem contact met ons op! 

 

Als bedrijf aan de slag met Metadata? 

Aan de slag gaan binnen je organisatie met Metadata? Onze Business Consultants helpen graag bij het implementeren van een gebalanceerde, professionele document managementwijze die wordt gekenmerkt door pasbaarheid en draagvlak binnen de organisatie. Interesse? Kijk ook eens hier of neem contact met ons op. 

Artikel informatie

Leestijd

2 minuten

Onderwerp

Meer artikelen

Goed artikel? Wellicht zijn de volgende artikelen ook interessant voor u.